TDL-teknik (Tuneable Diode Laser)
I en TDL-baserad gasanalysator sänds laserljus ut med en våglängd i det infraröda området. Mätningen görs genom att snabbt svepa lasern över ett smalt våglängdsområde runt absorptionslinjen i ett gasabsorptionsspektrum.
Lasern arbetar kontinuerligt och är avstämbar, så att laservåglängden kan justeras något. Det görs genom att en elektrisk spänning läggs över laserdioden. Spänningen är noggrant styrd så att den under svepet varierar enligt en rampfunktion.
Under mätning skapar laserdiodanalysatorn ett medelvärde från ett stort antal svep. Mätintervallet är typiskt 1-20 sekunder och svepfrekvensen är i kilohertzområdet. Efter varje mätintervall genomgår det uppmätta spektrumet en utvärderingsprocedur i stort sett enligt DOAS-principen.
Spektrumet jämförs genom en anpassning med minsta kvadratmetoden mot ett känt tvärsnittsspektrum för gasen. Detta tvärsnittsspektrum innehåller information om hur stor en känd gaskoncentrations absorption är vid olika våglängder. Dessa beräkningar tillsammans med mätsträckans längd gör att den eftersökta gasens koncentration kan bestämmas.
Valet mellan UV-DOAS, FTIR-DOAS och TDL styrs av flera kriterier. TDL-tekniken kan inte detektera lika många typer av gaser som UV-DOAS- och FTIR-DOAS-teknikerna men för de gaser som kan mätas ger TDL-tekniken ofta bättre mätprestanda, särskilt vad gäller tidsupplösningen. Ett TDL-baserat mätsystem kan ofta också installeras i mer krävande miljöer. Är det bara en eller ett fåtal gaskoncentrationer som skall mätas så är det dessutom ofta ekonomiskt fördelaktigt att göra det med ett TDL-system.
Läs våra blogginlägg om TDL-tekniken och andra relaterade ämnen.
Inside the Gas Analyser – the Tuneable Diode Laser
What is the difference between a gas analyser and a gas monitor?